EIXIDA SENDERISTA CULTURAL I GASTRONÒMICA A LES FONTS DE SERRA

Diumenge 13 de gener de 2013. Excursió apta per a tothom.

 

Eixida a les 8:30 hores, si el nombre de participants és inferior a 30 en cotxes particulars des de la plaça del Llaurador en direcció a Serra. En cas de que la inscripció siga major anirem en autobús i eixirem dels Lluïssos. En aquest cas l’import del bus serà de 15 € per participant.

La distància total recorreguda serà d’uns 14 km amb un grau de dificultat escàs, dons com ja es sabut aquestes excursions són aptes per a tothom.
Tot i que durant el recorregut passarem per diverses fonts, cal portar esmorzar i aigua.
Dinar al restaurant Casa Domingo de Serra a base d’ensalades, paella, beguda i cafès o infusions. El preu concertat és de 12 € per comensal.
Tornada a Vila-real al voltant de les 18:00 hores.

El municipi de Serra a la comarca del Camp del Túria forma part del Parc Natural de la Serra Calderona.
El parc natural amb una extensió de 18.019 ha. està constituït per una alineació muntanyosa d’orientació NW-SE que  separa les conques de l’Alt Palància, Camp de Morvedre i Camp del Túria. La Serra Calderona constitueix un dels indrets naturals, ecològics i paisatgístics més valuosos del País Valencià.

La denominació actual de Serra Calderona data dels anys cinquanta del passat segle en que varis autors excursionistes comencen a referir-se a aquesta cadena muntanyosa amb el topònim de serra Calderona.
Cavanilles en les seves Observacions de la Historia Natural realitzades durant els anys 1795 a 1797 es refereix a la Serra amb els diferents noms de: Montes de Segart, Montes de Serra y Nàquera, Serralada de Portaceli, Montes de Cucalón, y Montes de la Cueva Santa.
Eixirem de Serra pel GR-10(1) amb direcció al pic de Rebalsadors, fins trobar el GR-7 on ens desviarem a la dreta i ja de baixada cap a Serra començarem a trobar-nos en diverses fonts com: la del Poll, la del Llentiscle, la de Pardo, de la Prunera, i per últim a l’arribar a Serra les fonts de Sant Antoni i de Sant Josep.

Si durant la pujada podem gaudir de vistes espectaculars com la Mola de Segart, a l’arribar al Coll de Rebalsadors l’espectacle, si el dia és clar, serà inoblidable al contemplar en un primer plànol la Pobleta,(2) i la Cartoixa de Portaceli(3), diversos pobles de la comarca del Camp del Túria com Lliria, Benissanó, Olacau, Sant Antoni de Benageber, el Port de Valencia, L’Albufera, el Montgó. . . Dons ja sabeu cal anar preparats i dur uns bons prismàtics.

 .

(1) El GR-10, en Europa E-7, travessa d’Est a Oest tota la Península Ibèrica comunicant el Mar Mediterrani i l’Oceà Atlàntic després d’un recorregut de 1600 km entre les poblacions de Puçol i Lisboa.
(2) La Pobleta és una Masia construïda a finals del segle XIV per l’orde del Cister. Durant la desamortització de 1835 va ser adquirida per Vicent Beltrán, comerciant, politic liberal i banquer. En 1872 Va passar a mans de Lino Alberto Reg que va ser qui va construir l’edifici actual. Durant el període de la Guerra Civil que València va ser capital de la República, la Pobleta va ser habitada pel seu President D. Manuel Azaña.
(3) La Cartoixa de Portaceli va ser fundada en 1272. És de gran valor històric i arquitectònic, la seva historia esta lligada a la historia del Regne de València.

 .

Leave a Reply