Diumenge 16 de desembre : Els camins del desert

Aquest sender circular, Els camins del Desert, té 15.860 m de longitud i 463 m de desnivell net (556 de desnivell acumulat), parteix de la Pobla Tornesa i toca també els termes municipals de Benicàssim i Cabanes.

El sender Els camins del Desert, homologat com a PR-CV 422, segueix dos dels principals camins que històricament han comunicat la Pobla Tornesa amb el Desert de les Palmes i també amb les poblacions veïnes de Cabanes, Benicàssim i Orpesa.


En primer lloc, el PR recupera l’històric C
amí Vell del Desert —la via més ràpida entre la Pobla Tornesa i Benicàssim–, que anys d’abandonament l’havien esborrat de l’actual cartografia oficial i de la memòria de la gent. L’altre camí important per on passa el sender és el camí de les Santes, que comunica la Pobla Tornesa i Orpesa, passant pel santuari de les Santes, ja al terme de Cabanes. I encara, el nexe d’unió d’ambdós és la senda de l’Ermita i la senda per la carena del Desert, entre el Bartolo i el coll de la Mola, que permet excel·lents vistes, tant sobre la mar com sobre les muntanyes de les comarques de l’interior (serra de Borriol, serra d’en Galceran, Penyagolosa…)


Distància aproximada: 16 km.

Duresa: mitjana.

Dificultat: poc difícil.

Eixida:

A Vila-real, en vehicles, des de la plaça del Llaurador a les 08:00 h.

A la Pobla Tornesa, des de la Plaça del Portalet, a les 08:30 h.

Transport: vehicles particulars (la Pobla Tornesa està a 20′)

Desnivell: acumulat 556 m

Col·labora: Josep P. Albiol. Ens acompanyarà durant el trajecte Joan Andreu, filòleg i promotor de la recuperació d’aquest sender.

Observacions: Cal portar esmorzar i dinar. Important roba d’abric i calcer de muntanya. Portar aigua, fins a l’Ermita de les Santes no hi ha cap font.

Comentaris a l’itinerari previst:

El trajecte principal del PR-CV 422 té 15.860 metres de distància.
Des de la Pobla Tornesa pujarem fins el Coll de la Mola.

Des d’aquest punt fins el cim del Bartolo (1 km de distància aproximadament)  el sender va per la carena que separa els termes municipals de la Pobla Tornesa i Benicàssim; en ocasions per la cresta i en altres per alguna de les dues vessants: la de la dreta cau sobre la mar, i la de l’esquerra, sobre les comarques de l’interior fins al Penyagolosa.

Des del Bartolo baixarem fins l’Ermita de les Santes, on està previst dinar. S’esta gestionant la possibilitat de visitar l’interior d’aquesta edificació.

Posteriorment, la tornada cap a la Pobla la farem per un antic cami, el qual marca el límit del Paratge Natural del Desert. El recorregut correspon totalment al camí tradicional de les Santes, que connectava, per aquest santuari, la Pobla amb Cabanes i amb el camí de la Fusta, antiga via de comunicació entre les comarques de l’interior de Castelló i la mar d’Orpesa.
Com que gran part del recorregut passa pel Parc Natural del Desert de les Palmes, intentarem minimitzar al màxim l’impacte de la visita.


Més informació:

El blog del camí:

http://elscaminsdeldesert.blogspot.com.es/

 

 

PR CV 422 del Desert

 

Leave a Reply