25 Aniversari de la Topoguia del GR-7

Sector I per la província de Castelló

Aquest any es compleix el 25 aniversari de la publicació de la topoguia del Sector I del sender de gran recorregut GR-7 a la província de Castelló.

L’edició d’aquesta topoguia va ser l’any 1987. Va estar impulsada per la Coordinadora Nacional de Senders de Gran  Recorregut. Van participar diferents entitats i persones, així per a fer l’estudi van col•laborar:

  • El Comité Català de Senders
  • El Comité Valencià de Senders
  • El Centre Excursionista Buscarró
  • El Centre Excursionista de Vila-real

Del marcatge es van encarregar els membres dels dos centres excursionistes abans esmentats. Per al manteniment dels diferents trams també van participar membres del Centre Excursionista de Vilafranca i del Centre Excursionista de Castelló. Tots van estar coordinats pel delegat del GR-7 a Castelló, Josep Antoni Martín.

La topoguia està dividida en cinc etapes, cadascuna d’elles acaba i comença en un poble.
El GR-7 entra a la nostra província per Fredes i creua els termes municipals del Boixar, Castell de Cabres, Vallibona, Morella, Ares del Maestrat, Culla, Benassal i Vistabella, on finalitza aquest primer sector al santuari de Sant Joan de Penyagolosa.

Per a commemorar aquest 25 aniversari, el Centre Excursionista de Vila-real ha organitzat la “Travessa 25 aniversari del GR-7 a Castelló, 25 anys fent camí” i es pretén durant l’any realitzar les etapes proposades en aquesta primera topoguia.

Totes aquelles persones interessades a participar de l’activitat poden contactar amb el Centre Excursionista de Vila-real per a informar-se.

Les dates aproximades seran les següents, encara que el Centre Excursionista de Vila-real pot modificar-les per motius organitzatius.

  1. FREDES – VALLIBONA:    diumenge 22 de gener de 2012
  2. VALLIBONA – MORELLA:  diumenge 11 de març de 2012
  3. MORELLA – ARES DEL MAESTRAT:   dimarts 1 de maig de 2012
  4. ARES DEL MAESTRAT – CULLA:  diumenge 23 de setembre de 2012
  5. CULLA – SANT JOAN DE PENYAGOLOSA:   dijous 1 de novembre de 2012

 

Diumenge 22 de gener: 1r tram: Fredes – Vallibona

 

Distància aproximada: 21 km

Duresa: mitjana

Dificultat: poc difícil

Desnivell positiu acumulat:  552 m

Desnivell negatiu acumulat:  963 m

Eixida: dels Lluïsos a les 6.30 hores

Transport: autobús

Guia: Centre Excursionista de Vila-real

Observacions: portar esmorzar, dinar i aigua. Als pobles es pararà segons la meteorologia. L’esmorzar està previst fer-lo a Fredes, però no es pot confiar que el bar estiga obert. Portar calcer resistent, al tram del barranc de la Gatellera hi ha moltes pedres. L’itinerari és predominantment de baixada, però el tram de la Gatellera, sempre de baixada, es fa pesat i cansat.

L’itinerari triat correspon a l’actual traçat del GR-7.

Descripció de l’itinerari:

Eixim de la part baixa del poble de Fredes. Al moment de començar la marxa creuem la carretera deixant l’asfalt enrere fins al poble del Boixar. Passarem per l’ombria del vèrtex geodèsic Fredes i baixant pel barranc de la Pasquala arribarem fins a uns camps de conreu als peus del Boixar. Creuant el poble per la part alta eixirem en direcció SW creuant la mola del Boixar, baixarem fins a la carretera i el mas de Pau, ara creuant un pinar arribarem al mas Roig i mas de Prades. En aquest darrer tram el camí coincideix durant uns metres amb el camí de la rogativa de Peñarroya. En el darrer mas anirem baixant per dins del barranc de la Gatellera, ja no el deixarem fins que a l’alçada del mas del Grau tinguem Vallibona al davant, en pocs minuts haurem finalitzat el nostre itinerari.

Leave a Reply