23 i 24 d’abril: MUNTANYES D’ALACANT

MUNTANYES D’ALACANT

Dies 23 i 24 d’abril de 2016

Eixida:  dissabte 23 a les 7:00 hores dels Lluïsos

.

Dissabte 23: La Serra de la Foradada.

Distància: 18 km.  (desnivell acumulat 832m)

Dificultat: Moderada

vallgallinera01

Ruta magnífica i espectacular, d’incomparable bellesa, a la vall de Gallinera. Un dels llocs màgics de la província d’Alacant. Començarem la ruta eixint del poble de Benissili. Visitarem el impressionant Castell de Benissili construït sobre les roques i penya-segats, territori del visir Al – Azraq. Passarem per una font on hi ha un record al conegut etnobotànic Joan Pellicer, on hi ha una pedra modesta que permet llegir alguns versos de Lao Tse. Visitarem el Tossal de Xarlopar on es troben les restes d’un poblat ibèric. Recorrerem una llarga cresta per arribar a la cota més alta “la Creu de les Morteres” 915 m. Gaudirem de tota la Serra de la Foradada, travessant la cresta amb  vistes espectaculars de tota vall de Gallinera, formada per 8 poblacions i la Vall d’Alcalà. Passarem pel Tossal dels Quartesos. Arribarem al vèrtex geodèsic de Penya Gros 865 m i des de ahi baixarem a buscar la Penya Foradada. Un forat impressionant a la muntanya que et deixarà sorprès. Una roca emblemàtica  per a la gent de la vall pel aconteixement de l’alineació solar. Dos vegades a l’any, el 4 d’octubre (dia de Sant Francesc d’Asis) i 9 de març, els raigs del sol passen a través del forat a la muntanya i il·luminen les restes de l’antic convent franciscà de la vall, que hi fou construït per això. A més, la penya conserva les restes d’un antic poblat ibèric, que afegeix un important valor arqueològic. Continuarem i passarem per la magnífica cova del Moro, un buit gran a la muntanya segellat amb un mur de pedra. El camí continua pel cordal, que baixa als corrals del Passet i la casa del Passet. Baixarem per la umbria del Miserat cap al castell de Gallinera (o Benirrama) i acabarem la ruta en Benirrama.

vallgallinera02

————————————

Diumenge 24: La Serra Gelada

Distància: 12 km (679m desnivell acumulat)

Dificultat: Moderada

serragelada01

El seu origen es deu a la combinació provocada pel desplaçament de les falles i l’erosió marina. Aquests impressionants penya-segats costaners estan entre el més alt de la península Ibèrica, més de 400 metres sobre el nivell del mar. Fa 75.000 anys, la terra es refredà, entrant en glaciació. Degut a l’acumulació de gel,  el nivell del mar va baixar uns 100 metres. Els vents dominants elevaren la sorra, que amb el temps es va solidificar. La visió total i perfecta d’aquest peculiar i àrid paisatge  amb els grandiosos i espectaculars penya-segats, és des del mar.

La ruta és espectacular. considerem que és moderada-alta, amb una forta pujada al començament. Hi ha que superar un desnivell de 377 m en 1,8 Km, que representa una pendent del 21% sense escalfar. No hi ha fonts i molt poca ombra dels pins a mig camí. La ruta té pendents amunt i avall, trenca cames en argot de ciclisme. Comencem l’ascensió a l’ àrea recreativa de l´Albir, pugem per unes escales de pedra i després per un sender amb un constant ascens en ziga-zaga. Arribarem a la part superior de la Sierra Gelada, l’Alt del Governador (429m). Des d’aquí la panoràmica és grandiosa, la Serra de Bernia, les badies d’Altea i Calp. La silueta de les illes d’Eivissa i Cabrera i  les muntanyes més altes de la província d’Alacant, Cabeço d´Or  (1.206), Puig Campana (1408), Aitana (1557).

El recorregut a partir d’ací té  contínues pujades i baixades, transcorre al llarg de la cresta de la Serra, pel límit dels penya-segats vertiginosos. A mig camí tenim una zona d’ombra – El Morret de Negre i la illa Mitjana – continuem fins l’Alto de la Cruz i  baixem finalment a la platja de Llevant, a Benidorm.

serragelada02

Leave a Reply