Diumenge 4 de novembre: FAGEDA DEL RETAULE

Excursió per conèixer nous racons del Port al voltant de la fageda.

Un any més la tardor ens recorda la tradicional cita que tenim amb aquest vell amic, el Faig Pare. Sort tenim de poder gaudir de les varietats cromàtiques que ens regala aquesta època de l’any, si bé és veritat que no es poden comparar a altres fagedes que trobem al llarg de la geografia peninsular, sí que és ben cert que la Fageda del Retaule té un regust especial, alguna cosa que la fa particular per nosaltres, potser siga que és la nostra fageda, que la que tenim a casa, que la tardor ens recorda que l’hem d’anar a visitar.

Enguany hem triat un itinerari d’aproximació un poc més llarg del habitual. L’entrada a la fageda la farem per la part de baix i des de la font del Retaule remuntarem el barranc que dona nom a la font. Per situar-nos a la font del Retaule vindrem des del Pinar Pla, tot seguint la muga autonòmica per entrar a la fageda per la capçalera del barranc dels Cirers. La tornada la farem anant a buscar el GR 7 i seguint-lo fins els Pinar Plà on tindrem els cotxes.

 

Distància aproximada: 25 km.

Duresa: mitjana/alta.

Dificultat: poc difícil.

Eixida: des de la plaça del Llaurador a les 6:30 hores.

Transport: vehicles particulars (aconsellable vehicles alts).

Desnivell: positiu 700 m, negatiu 800 m.

Col·labora: Joan Batalla i Àlvar Manrique.

Observacions: Cal portar esmorzar i dinar.Important roba d’abric. Calcer de muntanya, hi ha trams per roca. Aconsellable portar bastons per a les baixades. Portar aigua, les fonts poden estar seques.

 

 

Comentaris a l’itinerari previst:

És un itinerari prou llarg, encara que discorre prou trams per pistes, hi ha zones de senda transitada (GR7), altres de sendes menys transitades i uns 2 km per la ratlla de la Comunitat Valenciana amb Catalunya, per una senda precària i entretinguda. Aquest conjunt de circumstàncies fa que calga estar ben preparats físicament i estar un poc acostumats a caminar per senders en mal estat. Per un altra banda hi ha la possibilitat que a la tornada ens vinguen a recollir al refugi de Font Ferrera, això acurtaria en uns 5 km la distància total, en uns 80 m el desnivell positiu i en uns 35 m el desnivell negatiu, així i tot hauríem de fer obligatòriament la part més dificultosa de l’itinerari.

En resum, es tracta d’una excursió pel Port, amb vistes espectaculars, que transcorre per la part castellonenca del Port, creuant la zona protegida de la Fageda del Retaule fins el Faig Pare per tornar al Pinar Pla, prou més que una excursió a la Fageda.

Leave a Reply