Senders d’Eslida: SL-101 d’Eslida a la Costera.

IMG_2150.JPGIMG_2152.JPGIMG_2154.JPGIMG_2155.JPGIMG_2159.JPGIMG_2161.JPGIMG_2162.JPGIMG_2163.JPGIMG_2164.JPGIMG_2165.JPGIMG_2167.JPGIMG_2170.JPGIMG_2171.JPGIMG_2172.JPGIMG_2174.JPG
Pulsa sobre las imagenes para verlas mas grandes

 Al terme d’Eslida s’han balissat 3 nous senders, dos Prs i un Sender Local, que ens permeten conèixer els racons més interessants del terme: el PR-CV-138 que des d’Eslida puja al coll roig i se’n va cap a la Nevera de Castro, baixant a Xovar per les Mines de l’Hembrar i la Fuente Fresca; el PR-CV-352 que puja pel camí vell d’Eslida a Xovar fins a les tres creus, desviant-se per a pujar al puntal de l’Aljub i tornant a Eslida pel Coll de Barres i la font de les escaletes, i el que ressenyem a continuació: el SL-101 Font del s Llops – Coll roig.

 

Eixint del nou centre d’interpretació del parc de la Serra d’Espadà, travessem la carretera de Xovar i seguim recte passant per la plaça del Molí, on trobarem el primer pal indicador, dels molts que hi ha al llarg del camí. Passem per darrere del vell cinema i eixim del poble pels llavadors, seguint el traçat del GR cap a la Vilavella. Ens desviem per un senderol, i quan tornem a eixir a un camí formigonat el travessem seguint el vell traçat del GR, on encara trobarem velles ratlles blanques i roges, arribant al picador de Cavalls. Abans d’arribar, a l’esquerra mou una senda vella i neta que per entre alguns bancals erms i altres treballats ens puja al bosc per a eixir a la urbanització de la Costera.

La Costera és tota la partida, i muntanya que tenim a sobre. Eixim a la pista principal que puja des de davant de les piscines i travessa fins a Xovar, però no l’agafem, el sender manté l’altura i es dirigeix cap a Artana, passant per la font dels Llops, simple bassa en terra on en temps antics hi havia un tros de suro en forma de culler per a beure. Continuem direcció a Artana i a l’arribar prop de la ratlla de terme deixem la senda que continua recte (i baixa a l’ermita de Santa Cristina) desviant-nos a la dreta per a pujar a la costera per una senda ampla i netejada que fa revoltes. Travessem un ample pedregal i un poc més amunt arribem ja a la cresta. A partir d’ací la senda es fa menys evident, però trobarem marques verdes que ens ajudaran a seguir l’itinerari, de tota manera sempre hem de seguir per dalt de tot.

Passem pel cim de la Costera i continuem recte fins arribar a un collet on ens trobem el GR-36.

A partir d’ací el camí és conegut, només hem de seguir el GR per un sender a la dreta que primer planeja i després baixa al coll roig, i des d’ací seguint el vell camí d’Eslida a Alfondeguilla tornar al poble pel Barranc i la font de Castro.

IMG_2177.JPGIMG_2179.JPGIMG_2180.JPGIMG_2184.JPGIMG_2185.JPG

A l’arribar a la pista de la Costera (baixant el coll roig) finalitza el SL, però nosaltres retornarem a Eslida seguint el GR. Passant per l’eixuta font de Castro i pel camí asfaltat que hi arriba, i per davant del picador de cavalls, refent part del camí fet al començament de la ruta.

 

6 Responses to “Senders d’Eslida: SL-101 d’Eslida a la Costera.”

Leave a Reply