eixida a javalambre

ASCENSIÓ A JAVALAMBRE PEL BARRANCO DE LA BELLENA I BAIXADA PEL BARRANCO DE LA TEJEDA Pujarem al pic de Javalambre des de Camarena de la Sierra (Terol).Cal agafar la nova autovia A-23 fins a l’eixida de Camarena, anem fins el poble de Camarena i des d’allí creuem el poble en direcció a la font de Matahombres a la qual s’arriba per una pista forestal que eix des del costat del Hotel Esmeralda. A la font i campament deixem el cotxe. (hi ha taules, lloc per a fer foc i un porxe per a retirar-se en cas de mal temps). Perfil de l’excursió:

  Dificultats del recorregut:Cal tindre coneiximents específics de barrancs i muntanyisme. En la pujada pel barranc de la Bellena trobem trepades de II grau aproximadament, i en la baixada pel barranc de la Tejeda hi ha 4 ràpels de 10 m. A l’hivern i depenent de la quantitat de neu caiguda o del fred podem trobar unes condicions més favorables o pitjors, així si hi ha molta neu, al barranc de la Bellena només caldrà fer un pas complicat (I grau) molt exposat i perillós en cas de trobar gel (es pot assegurar a un arbre de més amunt). Al barranc de la Tejeda si s’acumula neu la major part dels rapels es converteixen en canals de neu (o gel) llevat d’un rapel de 8 metres, per tant és imprescindible dur corda, arnés i casc. Podem evitar els rapels del barranc de la Tejeda baixant a l’esquerra a partir d’uns antics postes de la llum per un pedregal.En cas de neu imprescindible piolet i grampons.Es recomanable dur mapa, bruixola o gps, per a orientar-nos als lloms de javalambre, sobretot en cas de boira o ventisca.Desaconsellable en cas de ventisca. Croquis del barranc de la Tejeda:

  Material necessari: Arnés, corda de 20 mts, casc, alguna cinta, descensor, mosquetons, mapa, bruixola o gps, aigua (no en trobarem en tot el camí).Específic per a l’hivern: Roba d’hivern, grampons, piolet, raquetes (si hi ha neu fonda). Descripció del recorregut: Eixim des de la Fuente de Matahombres cap a l’est, on trobem un senderol que va seguint el barranc de la Bellena, ací un simple barranquís. Arribem al llit del barranc just on una conducció agafa aigua per a dur-la al campament de matahombres. A parir d’ací i durant uns centenars de metres avancem per la vessant dreta (orogràfica) del barranc, per a travessar-lo poc després i ascendir per l’esquerra fugint del llit, guanyant altura per a evitar la vegetació del fons.Als 20 minuts d’haver eixit de la font arribem a un punt on hem de baixar necessàriament al llit del barranc que ja s’estreta, per on hem de seguir.Anirem passant els diferents ressalts que trobem ara per la dreta, ara per l’esquerra, o bé pel mig, fins que arribem al final del barranc. Hem de seguir recte evitant la vegetació del fons, i remontant al final un poc per la dreta per a fer una travessa horitzontal cap a l’esquerra per tal de pujar l’últim ressalt. Després d’açò només ens resta pujar una última pendent fins arribar a un sender que passa per dalt del barranc, i que seguirem tot remontant el que ara és una vall soma fins assolir les llomes cimeres de Javalambre.Des d’ací tenim l’opció d’anar al recte per dalt les llomes fins a javalambre, o pujar en direcció est fins assolir la pista que recorre totes les llomes, i per ella arribar al cim.Des del cim hem de baixar cap a l’est, resseguint la capçalera d’un barranc que naix entre el cim principal i les antenes de telecomunicacions. Este és el barranc de la Tejeda que no hem de perdre.Anem baixant i trobem alguns ressalts i cingles passables fins que arribem a un punt on hi ha una antiga línia de la llum, que és on comencen les dificultats.Si volem evitar els rapels, des d’ací hem de seguir per l’esquerra, baixant una vessant pedregosa fins assolir un rellomet, en cas contrari cal anar baixant els diferents salts (que poden convertir-se en corredors de neu) fins que el barranc comença a obrir-se novament, des d’on hem de seguir la vessant esquerra, per, sense perdre altura assolir el rellomet del que abans dit.Seguirem baixant pel llomet fins un ample coll, on hi ha un pi monumental (pino de cerro pelado) i un poc més avall localitzarem un corral. Per sota del corral naix un senderol fet per les ovelles que baixa a un coll des d’on arriba una senda que ve de Camarena, hem de trobar la senda (menys evident) que mou cap al sud, xafada per les ovelles que baixen del corral cap a Matahombres, on farem cap al cap de poc.

2 Responses to “eixida a javalambre”

Leave a Reply